• Home
  • Sloepen
  • Leugenaar

Leugenaar

kromhoutwhaler-foto-Ad-WalraveDe tweede sloep "de Leugenaar" is een Kromhout Whaler. Dit is een achtmans roeisloep van het type 'whale-boat'. Deze onderscheidt zich van de meeste andere sloepen middels een ranke rompvormen een scherpe achtersteven. Ze werden gebruikt voor de walvisvangst. Door haar vormgeving is het een snelle, wendbare en zeewaardige sloep met een groot drijfvermogen. Ze weegt ongeveer 500 kg.

De Kromhout-Whaler is een oorspronkelijk ontwerp van de Hoofdingenieur Der Marine te Hellevoetsluis uit 1882, en werd onder andere uitgevoerd als reddingsboot voor ramschip "De Buffel". De afmetingen van de sloep zijn 8,60 x 1,78 x 0,60 meter. De sloep wordt heden ten dage vervaardigd uit 10 mm A-kwaliteit occumé hechthout en afgewerkt met een epoxy-systeem.

De eerste Kromhout Whaler werd in 1991 gebouwd en heeft zich in meerdere opzichten bewezen. Met name op het terrein van (roei)snelheid en zeewaardigheid beschikt de sloep over uitstekende eigenschappen. Inmiddels varen er meer dan 30 van deze sloepen rond. Genoeg voor een 'eigen' klassement, de Kromhout-Whaler Competitie. 

Foto: Ad Walrave

Tags: Sloep, Roeiploeg, Scheldeloodsen, Kromhout Whaler, Marine, Ad Walrave

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.