• Slideshow01

  Roeiploeg
  Scheldeloodsen Vlissingen

  • Slideshow01
  • Slideshow02
  • Slideshow3
 • Slideshow02
  • Slideshow01
  • Slideshow02
  • Slideshow3
 • Slideshow3

  Roeiploeg
  Scheldeloodsen Vlissingen

  • Slideshow01
  • Slideshow02
  • Slideshow3

9de Gevangentorenrace 2016 Vlissingen

9de Gevangentorenrace 2016 Vlissingen

“Ruige editie sloepenrace” vermeldde een krantenkop in de PCZ op maandag 11 april. Dit konden wij beamen, er was sprake van een relatief hoog springtij, waarbij zelfs een voorwaarschuwing was afgegeven voor sterke dwarsstroom ter hoogte van Hansweert en een frisse tot matige wind uit het zuidzuidwesten.

De roeiomstandigheden waren niet voor softies. Het was om 16:15 hoogwater, waardoor de eerste sloepen pas om 16:00 vertrokken bij het Roeiershoofd. Door het besluit van de  stuurlieden niet meteen onder de wal te varen om een neer op te zoeken, restte het roeivolk niets anders dan zich compleet kapot te roeien tegen de vloedstroom.

Voor de dames van roeisloep “Kaapse Vreugd” van de Zeeuwse Deernen was het al snel teveel, zij moesten de race teleurgesteld afbreken. De “Kaapse pracht ” moest helaas ook eerder terugkeren, omdat ze schade opliep bij het vastmaken voor een sleep van de Buitenhaven naar de Koopmanshaven. De overige 12 teams finishten zonder noemenswaardigheden, maar waren wel onder de indruk van de “woelige baren”. Het viel mij deze keer op dat menig roeier als een uitgewrongen vaatdoek over zijn riem hing.


gevangentorenrace9Over het algemeen zetten wij, de roeiers van de “Leugenaar”, tijdens de Boulevardrace de snelste tijd neer, deze keer was dat: 48 minuten en 25 seconden. Dat wil echter niet zeggen dat we eerste zijn geworden, onze scherp uitgesneden whaler heeft een zware handicap volgens de Federatie Sloeproeien Nederland. Volgens hun rekenmodule kwamen wij er, naar volle tevredenheid, als 3de vanaf. De lokale kennis en ervaring van onze stuurman, Dirk, was ook nu onontbeerlijk.

Nadat alle sloepen weer naar hun ligplaats in de Binnenhaven waren teruggekeerd konden de roeiers zich opmaken voor de prijsuitreiking in café “De Concurrent”. De wisselbokaal ging deze keer naar herenteam “Seahorse” met gelijknamige sloep. Bij de dames kwam “De Bestevaêrder” het best uit de verf.


gevangentorenrace20Omdat we dit jaar geen gebruik konden maken van de kraan van Zeeland Refinery, moesten we snel naar een alternatief zoeken. De oude Scheldekraan bleek buiten gebruik te zijn gesteld en een reguliere kraan inhuren is erg prijzig. Gelukkig konden de mannen van de “Sea Bronco” ons met hun dekkraan uit de brand helpen. Wij zijn de mensen van het maritieme bedrijf “Sea Contractors” dan ook zeer dankbaar voor hun hulp. Via deze weg willen wij tevens “Brasserie Evertsen” en de “Michiel de Ruyterhaven”  bedanken, want het is niet altijd even genoeglijk om meer dan honderd losgeslagen roeiers in je haven te hebben. Ook de tender bemanning van het Loodswezen zijn we zeer dankbaar.

 

 Dubbelklik op de foto's en krantenartikel voor grotere weergave. 
 Voor meer foto's ga naar het fotoboek van deze race

Tags: 2016, Zeeuwse Deernen, Gevangentorenrace, Vlissingen, Seahorse, Loodswezen, De Concurrent, negende, PZC, Kaapse Vreugd, Kaapse Pracht, Leugenaar, De Bestevaêrder, Federatie Sloeproeien Nederland, Sea Contractors, Brasserie Evertsen, Michiel de Ruyterhaven, tenderbemanning

E-mailadres